Tien jaar geëist voor doodschieten man in club The Sand

Tegen de Nigeriaanse Engelsman Kehinde ‘Kenny’ S heeft het OM tien jaar cel geëist voor het doodschieten van een Ghanese crimineel op een drukbezocht feest in discotheek The Sand.

Londenaar S. (34) was lang voortvluchtig, voordat hij zich in april 2016 op Schiphol meldde, ruim 19 maanden na de schietpartij waarbij de 32-jarige Kelvin Tettey werd doodgeschoten.

Dat gebeurde na een uit de hand gelopen ruzie in het vip-gedeelte van discotheek The Sand, waar op 27 september 2014 het feest Afrodance werd gehouden.

Alarmpistool
Meerdere getuigen zagen hoe Tettey ruzie kreeg met een ‘agressieve man’. Over en weer werd geduwd en geslagen, totdat Tettey een fles drank pakte en daarmee zijn tegenstander op het hoofd sloeg.

Volgens justitie was het Kenny S. met wie Tettey ruziede. Dat zegt ook een getuige die anoniem wil blijven. Hij kende zowel het slachtoffer als S. goed en kon zien wat er gebeurde nadat met de fles drank was geslagen.

Na de klap zou S. een omgebouwd alarmpistool uit zijn broek hebben gehaald en Tettey eenmaal in de borst hebben geschoten. Die stierf ter plekke.

Nigeria
Verschillende getuigen zagen na het dodelijke schot een man met een hoofdwond in een opvallend t-shirt van het merk Philip Plein weglopen. S. raakte die avond gewond aan zijn hoofd én droeg een opvallend Philip Pleinshirt. Op de route die de schutter liep, werd bloed van S. gevonden.

Hij ontkent echter te hebben geschoten. “Ik kreeg ineens een klap op mijn hoofd, misschien wel met een fles, ik weet het niet. Ik was gedesoriënteerd en heb voor mijn leven moeten rennen.”

Na de schietpartij vertrok S. naar Nigeria. De schietpartij bleek voor The Sand het laatste geweldsincident in een lange rij: de burgemeester sloot de zaak voorgoed.

Conflicten
Volgens S.’ advocaat Peter Plasman is het ook mogelijk dat een ander het dodelijke schot loste, maar dat getuigen daarover niet zouden durven verklaren. Veel aanwezigen op het feest lieten bij de politie niet het achterste van hun tong zien.

Tettey was onder zeel veel aliassen actief in het criminele milieu. Hij werd genoemd als betrokkene bij onder meer fraudezaken en drugshandel. Daardoor zou hij in meerdere conflicten zijn verwikkeld.

Ook S. werd eerder in Nederland en buitenland veroordeeld voor de bekende 419-fraude, die lange tijd vooral door Nigerianen werd gepleegd.