Advocaat Plasman gaat aangifte doen tegen Sywert van Lienden in mondkapjeszaak

Advocaat Peter Plasman gaat aangifte doen tegen Sywert van Lienden en twee zakenpartners. Ze hebben zich met hun mondkapjesdeal met de overheid schuldig gemaakt aan oplichting, zei Plasman in de talkshow Jinek.

Na een oproep eerder deze week heeft een aantal benadeelden zich volgens de advocaat bij hem gemeld. Vermoedelijk gaat het om vrijwilligers die Van Lienden hebben geholpen om aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot gebrek was aan medische hulpmiddelen, miljoenen mondkapjes naar Nederland te halen.

Terugstorten

Aanvankelijk zei Van Lienden dat hij en zijn zakenpartners niets verdienden aan de levering. Later bleek dat ze er ongeveer 28 miljoen euro aan overhielden. Alleen als Van Lienden en zijn compagnons de winst terugstorten, kunnen ze volgens Plasman een rechtszaak voorkomen.

Plasman zei verder bij Jinek dat er bij zijn cliĆ«nten veel angst heerst. “Ze zijn bang om in allerlei juridische procedures terecht te komen tegen mensen die veel geld hebben.”

Cabaretier Youp van ’t Hek, die verschillende keren in de media hard heeft uitgehaald naar Van Lienden, steunt de zaak van advocaat Plasman. Mochten er na de strafzaak kostbare civiele procedures volgen, dan wil Van ’t Hek desnoods met een benefietoptreden geld ophalen.

Onuitlegbaar

Van Lienden noemde de deal in juni zelf bij Buitenhof “onuitlegbaar”, maar deed geen toezeggingen de winst terug te betalen. Hij zei wel zijn rendement “voor goede doelen” te willen gebruiken.

Hij heeft nog niet op de laatste beschuldigingen van advocaat Plasman gereageerd.