Gebruiksaanwijzing advocaat (deel 2)

In Timeys nr. 7 gaf ik u 5 tips die nuttig kunnen zijn bij de samenwerking tussen u en uw advocaat. Een goede samenwerking – die met een mooi woord vertrouwensband heet – is bijna altijd een voorwaarde om een maximaal resultaat te bereiken. Daarom hierbij nog wat tips.

6. Besef dat in uw zaak uw advocaat niet alleen voor u werkt.
Dat klinkt gek, want u heeft altijd begrepen dat de advocaat er voor u is en dat hij in uw zaak maar één belang dient, namelijk het uwe. Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat de advocaat met zijn werk ook de rechtsstaat dient, zonder advocaten is een goede verdediging immers onmogelijk. En zonder adequate verdedigingsmogelijkheid geen rechtsstaat. Welke prijskaart daar aan kan hangen hebben we onlangs keihard moeten ervaren.
Maar er is nog een duidelijk ander belang dat de advocaat dient en dat is zijn eigen belang. Daarbij doel ik niet op het honorarium. U wilt dat het best mogelijke resultaat wordt bereikt. Het aardige is dat zo’n resultaat ook het belang van de advocaat is. De cliënt heeft meestal één zaak. Uw advocaat heeft er vele en goede resultaten zijn noodzakelijk om met de titel “goede advocaat” door het leven te gaan.
Bedenk dus dat wanneer de cliënt domme dingen doet – en geloof me, dat gebeurt – hij niet alleen zijn eigen zaak kan verpesten, maar ook die van zijn advocaat.
Zoiets wilt u uw advocaat toch niet aandoen ?

7. Verras nooit uw eigen advocaat.
Het is de nachtmerrie van elke strafrechtadvocaat, de cliënt die tijdens politieverhoor, bij de rechter-commissaris of nog erger, op zitting een konijn uit de hoge hoed tovert.
Elke advocaat kent cliënten die alle kanten op kunnen vliegen, die maar wat doen, regelmatig vanuit de gedachte dat zij zelf heel goed door hebben hoe het werkt. Niet voor niets dragen zij in ons wereldje de titel “ongeleid projectiel”. Met hen valt goed samen te werken want met hun acties kan de advocaat rekening houden. Moet ik voor een dergelijke cliënt een pleidooi maken dan bouw ik verschillende scenario’s in. Saai wordt het nooit.
Het gevaar zit bij de cliënt bij wie de advocaat het niet ziet aankomen. De cliënt die zou blijven ontkennen maar op zitting spontaan bekent. En andersom. Of de cliënt die op zitting onverwacht meent dat niet zwijgen maar spreken goud is. En de cliënt wiens uitgebreide verklaring grondig is voorbereid maar die ter zitting opeens heel erg kort van stof wordt: zwijgrecht.
Een klassieker is de cliënt die ontkent maar meent dat het voor een eventuele straf goed werkt om toch maar spijt te betuigen (wat bij sommige dossiers misschien ook zo is).
Wanneer de advocaat op deze manier wordt verrast komt een goede afloop van uw zaak in gevaar.
Laat dus dat konijn in die hoed, een advocaat heeft liever niet een Hans Kazan als cliënt.

8. Veroorzaak geen financiële ruis.
Wanneer u uw advocaat moet betalen zorg er dan voor dat de betalingen tijdig gedaan zijn. Ongetwijfeld geldt dit niet voor u maar advocaten hebben de ervaring dat wanneer een betaling niet volgens afspraak gedaan wordt – bv tijdig voor de zitting – hij vaak helemaal niet meer komt. Een afgesproken betaling die niet komt werkt dan ook op zijn zachtst gezegd niet motiverend. Heel beroerd is de afspraak dat er wel iemand naar de rechtbank komt om voor aanvang van de zitting af te rekenen. Vaak blijkt dan het openbaar vervoer niet mee te werken. Daar haalt de advocaat in ieder geval geen inspiratie uit (alhoewel het ook wel een beetje eigen schuld is).
Veel beter is het om zo’n situatie te voorkomen door geen loze beloftes te doen.
Mocht het zo zijn dat u betaling hebt afgesproken maar het blijkt later dat u niet kunt betalen meld dat dan tijdig, dan kan uw advocaat nog maatregelen nemen.

9. Beloof geen gouden bergen.
Met enige regelmaat vertellen cliënten mij met grote overtuigingskracht dat zij mij rijkelijk gaan belonen wanneer zij eenmaal hun vrijheid hebben herwonnen. Vaak vergezeld van de opmerking dat ik dat wel meer zal horen maar dat zíj dat ook echt gaan doen. Mijn standaardreactie is dat ik van dat soort geld reeds multimiljonair ben, daar hoeft niets meer bij. Vervolgens leg ik uit dat ik betaald wordt voor mijn werk, of door hen of op basis van de toevoeging (“pro deo”) en dat dus de financiën geregeld zijn. Een afspraak over betaling later wordt niet gemaakt. Waarbij ik dan wel laat vallen dat ik graag een lekker glaasje rode Italiaanse wijn drink.
Waarschijnlijk doet u zo’n belofte welgemeend. Bedenk dan dat u uw toekomstige financiële situatie mogelijk niet goed kunt overzien. Dan dreigt de situatie dat u uw advocaat later niet meer durft te vragen om u bij te staan omdat u immers uw belofte niet kon nakomen. Uiteindelijk is voor uw advocaat het gevolg van uw belofte dat hij zijn cliënt kwijt is.
Niet doen dus.

Wordt vervolgd.