Man (70) zit al 624 dagen in voorarrest na burenruzie, nu dreigt tbs met dwang

Een 70-jarige man uit Groningen wordt beschuldigd van een poging tot moord op zijn 56-jarige buurman na jarenlange onderlinge ruzie’s over lawaaioverlast. Volgens het Openbaar Ministerie is de 70-jarige een gevaar voor de samenleving. De eis: 30 maanden en tbs met dwangverpleging.

Het klikte niet tussen de 70-jarige A. en zijn onderbuurman. Er waren woorden, er was gedoe in de portiekflat, altijd over het lawaai van de onderbuur. ,,Ik werd geterroriseerd,’ zegt A. Op 14 november 2018 was het niet anders. Hij ging naar de woning en vroeg of de buurman wilde ophouden met ,,lawaaischoppen’’. De onderbuur wimpelde hem weg.

Daarop escaleerde het. A. ging naar zijn eigen woning en kwam terug met een groot vleesmes. Ik wilde hem bang maken, zegt hij met luide stem tegen de rechters. Als de buurman de deur weer opent, staat A. daar met dat mes in zijn hand. De buur zou ‘nu ga je te ver’ hebben geroepen, een trap hebben gegeven waardoor het mes op de grond viel. A.: ,,Ik raakte in paniek, bang dat hij mij zou steken.’’ In de daarop volgende worsteling wordt de buurman met het mes geraakt in de schouders en in de hals.

Verdachte wilde dat er een einde kwam aan jarenlang terreur
Terwijl de gewonde buurman 112 belt, gaat A. terug naar zijn woning om de komst van de politie af te wachten. Tegen de rechters zegt A. dat hij niet wilde doden. ,,Ik wilde dat er een einde kwam aan het terreur van het lawaai. Ik dacht, als hij dat mes ziet, dan wordt hij bang. Zo wilde ik hem een lesje leren.’’

A. werd aangehouden, meegenomen en zit sindsdien in voorarrest, inmiddels 624 dagen. Volgens gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum is A. verminderd toerekeningsvatbaar. Er zou sprake zijn van waanideeën, mogelijk van een beginnende dementie, van emotionele ontremmingen.

Hulp via een zorgmachtiging zou uitkomst bieden
De verdachte, zeggen de deskundigen, zou behandeld moeten worden. Hulp via een zorgmachtiging zou uitkomst kunnen bieden. Een tbs met voorwaarden ook. Probleem: A. weigert pertinent te praten met de reclassering. Hij wantrouwt dat ,,instituut’’. Hij vindt dat de rechters moeten bepalen wat er met hem moet gebeuren.

De officier van justitie: ,,Iedere uitgestoken hand wordt door meneer afgeslagen, hij staat niet open voor oplossingen die hem kunnen helpen. Maar er is wel sprake van een stoornis, een mes pakken in een conflict is voor meneer een optie. Dan blijft er maar een mogelijkheid open: tbs met dwangverpleging.’’

Advocaat Peter Plasman vindt de tbs-maatregel veel te zwaar. Sowieso is er volgens Plasman geen sprake van een poging tot moord. ,,Meneer had niet de wil tot doden. Hij wilde dreigen en dat is geëscaleerd.’’

Wat er is gebeurd, is een escalatie
En dat A. een gevaar is voor de samenleving (wat een tbs zou rechtvaardigen) ziet Plasman ook niet. ,,Wat er is gebeurd is een escalatie van een jarenlange overlast-situatie. Zou A. gevaarlijk zijn, dan zou er toch veel meer zijn gebeurd? Maar in al die jaren is er veel gedoe, maar nooit zijn er strafrechtelijke activiteiten. Nu wordt gezegd dat er een kans is op herhaling, maar ik zou niet weten waarop dat is gebaseerd.’’

Plasman hield de rechters voor dat de maatregel tbs met dwangverpleging alleen dan in beeld moet komen als er geen alternatieven meer zijn.

A. is een keer eerder veroordeeld: dertig jaar geleden. Hij was toen chauffeur bij een overval. De onderbuurman heeft een strafrechtelijk verleden op het gebied van onder meer geweld en overlast.

Uitspraak over twee weken.