Advocaat Peter Plasman: ‘Moord Wiersum geen incident’

Strafrechtadvocaat Peter Plasman maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van advocaten, rechters en officieren van justitie. In een terugblik op het jaar 2019 zegt hij tegen RTL Boulevard dat na de moord op advocaat Derk Wiersum een situatie is ontstaan ‘waarin het voor de hand ligt dat zoiets nog een keer gaat gebeuren’.

In een terugblik op het jaar noemt Plasman 2019 desgevraagd ‘een rampjaar. Mijn werk is minder prettig geworden.’ Ook vóór de moord op Wiersum op 18 september was de advocatuur volgens hem een vak waaraan risico’s zaten. “Maar dat was allemaal te behappen, maar dat is na 18 september heel erg veranderd. Ik heb het altijd een leuk vak gevonden, maar dat is echt beduidend minder.”

Sterker nog, vervolgt hij: “Ik heb bij deze moord helemaal niet het gevoel dat dit een incident is geweest en dat het daarbij zal blijven. Niet dat ik concrete aanwijzigingen heb dat dit nog een keer zal gebeuren, maar er is een drempel over gegaan. En gezien de hardheid en de reacties die erop komen die begrijpelijk zijn, reacties van de overheid, dan zitten we in een situatie waarin het voor de hand ligt dat nog een keer gaat gebeuren. En dan treft het misschien niet een advocaat, maar dan zou het een officier van justitie zijn, of een rechter. En het idee dat het zo is, wordt ook wel bevestigd door de beveiliging die nu aan de orde is en dat er door veel mensen wordt nagedacht over hoe kan worden voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Dat geeft wel aan dat het gevaar in potentie helemaal niet weg is.”

Er is volgens hem immers een drempel verlaagd om geweld te plegen tegen procespartijen. “Dit is een moord op een advocaat, erger kan niet. Die stap is nu gezet, en dat betekent dat dat niet meer nieuw is en dat mensen op ideeën kunnen komen.”

Plasman nam na de moord op Wiersum zelf een rigoureus besluit. “Ik sta geen kroongetuigen meer bij. Heel simpel, vanwege mijn eigen veiligheid, van mijn gezin, vrienden, bekenden, en mensen op kantoor. Eigenlijk, bottom line, is het uit pure angst waardoor ik dat niet meer doe.” Plasman heeft in het verleden kroongetuige Fred Ros bijgestaan in het proces tegen Willem Holleeder.

Het baart de bekende strafpleiter daarnaast zorgen dat het maar niet lukt om een advocaat te vinden voor kroongetuige Nabil B. Die getuigt in strafzaak Marengo tegen Ridouan Taghi en tal van andere verdachten, die volgens Justitie moorden hebben gepleegd of opdracht daartoe hebben gegeven. Maar na de dood van Wiersum hebben meerdere raadsmannen al de verdediging van Nabil B. neergelegd vanwege de (on)veiligheid. Plasman: “Het is een essentieel kenmerk van een rechtstaat dat advocaten in volledige vrijheid alles voor cliënten doen wat gedaan moet worden. En als daar verandering in komt in die zin dat ze dingen niet meer doen omdat ze bang zijn, dan is dat een bijzonder trieste en verontrustende situatie, en dat zal denk ik zo blijven en dat is ook een van de dingen waardoor ik dit echt een rampjaar noem, voor de rechtsstaat ook.”